Mijn Vogelveer

Noem mij geen kenner, ik (er)ken mijn plaats, maar zie mij als een liefhebber. Neergestreken in Veessen ben ik een dankbaar gebruiker van het Kozakkenveer geworden, het brengt mij naar Duurse Waarden, een paradijs voor wandelende en fietsende ‘kijkers’. Kijk om je heen, praat met andere liefhebbers, liefst op gedempte toon, je zult merken dat ze vanwege hun bevlogenheid graag hun waarnemingen delen. De zeearenden zijn weer terug! De laatste zondag van maart, het was een warme dag, keek ik vanuit onze tuin aan de IJsseldijk omhoog. Te groot voor buizerds en als ik de witte stuitvlek zou zien, zou ik het zeker weten. En ja, ze waren het op weg naar de Duurse Waarden. Trots mijn vondst op waarneming.nl gezet in de veronderstelling dat dit om een foeragerend paartje vanuit het Ketelmeer zou gaan. ’s Avonds een bericht van de moderator van de site dat dit waarschijnlijk het ‘IJssel paartje’ betrof; we hebben dus inmiddels een eigen paartje, wondende tussen Zwolle en Deventer!

De eerste zondag in april voer ons Kozakkenveer weer, dus met de eerst vaart (9.30u) naar de overkant, naar de Duurse Waarden dus. Kijkend naar De Pijp (de schoorsteen van de voormalige steenfabriek) viel me direct op dat de vogels op het plateau in de top, te groot waren voor de vertrouwde torenvalkjes van de afgelopen jaren. ‘Zullen de buizerds wel zijn’ bromde ik nog naar vrouw en dochter, maar turend door de kijker zag ik de tekening van de kop en de fiere houding, zou dan na al die jaren toch de slechtvalk zijn intrek hebben genomen? Twee vogelaars met samen een meter telelens wisten er meer van. ‘Ja, er is een paartje, mogelijk zelfs drie, slechtvalken hebben zich hier gevestigd voor de zomer.’ Wat een prachtvogels en wat laten ze zich goed zien!

kozakkenveer roeland kwikstaart 2017

De wandeling kon nu al niet meer stuk. Ik vermeld nog even het sterke vermoeden van de gele kwikstaart (het ging wat snel) op de fietsbrug en later was het genieten van de wulpen en scholeksters in het vel aan weerszijde van de IJssel. Na een winter met Brand-, Canadese, Nijl-, Kol- en Grauwe Ganzen is het weer tijd voor de zomergasten. En je hoeft echt geen kenner te zijn om er van te genieten. Ga zitten en kijk eens rustig om je heen; vorige zomer kon ik zittend vanaf het terras van IJsselzicht de Zeearenden aan de overkant zien zitten en vloog de IJsvogel rond het pontje.

En…zou ooit de Kwak weer eens laten zien, vier zomers terug was Veessen even de hotspot van vogelkijkend Nederland!

kozakkenveer roeland kwak 2017

Roeland Robert