Infocentrum IJssel Den Nul

In combinatie met de horecavoorziening "Op Duur" in het Infocentrum en de naastgelegen zwemkolk heeft het Infocentrum alles in zich om het speerpunt ‘beleef de IJssel’ een extra impuls te geven. Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie langs de IJssel aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. De boomgaard van het Infocentrum, waterspeelplaats en drijfbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel.  Beleef de IJssel: bezoek het Infocentrum IJssel Den Nul.

Lees meer

Duursche Waarden, Adembenemend

In de IJsselvallei, ten noorden van Deventer, krijgt de IJssel vrij spel. Hier bemoeit de mens zicht niet met de natuur. Is er veel water, dan overstromen de uiterwaarden; is er weinig water, dan drogen ze uit. Dynamische natuur, waar je goed van kunt genieten vanaf het Laarzenpad, of de uitzichttoren naast de oude baksteenfabriek bij de Duursche Waarden. De belangrijkste beheerders in de IJsselvallei zijn Schotse Hooglanders en IJslandse paarden. Door jonge boomopslag te eten, zorgen zij ervoor dat het water vrij spel kan houden. Dankzij deze dynamiek, de afwisseling van droog en nat, van hoge en lage delen, voelen veel vogels en planten zich hier thuis. Braamsluiper, kwartelkoning en rietgorszanger zingen het hoogste lied. Planten als sikkelklaver, slijkgroen, kattenstaart en muurpeper profiteren van de vruchtbare rivierklei.

Lees meer

Steenfabriek Fortmond

Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. De restanten van de steenfabriek – ovens en een schoorsteen - zijn nu een Rijksmonument. Vanaf de naastgelegen uitzichttoren heb je mooi uitzicht over de IJssel en de Duursche Waarden. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang "Laarzenpad".